Arašídy


Alergie na arašídy

Buráky patří k oblíbeným pochoutkám. Pro některé je však tato pochutina naprosté tabu - alergická reakce na arašídy může v extrémních případech vést až ke smrti.


"Arašíd obsahuje hned několik bílkovin, které mají v rodině alergenů výsostné agresivní postavení. Mezi ty nejnebezpečnější patří hlavně proto, že vyvolávají prudké systémové reakce, kterým se říká anafylaktické. Bílkoviny totiž mají zvláštní 3D uspořádání, které usnadňuje vazby k alergickým protilátkám. Čím stabilnější je struktura, tím je vazba pevnější a reakce těžší. Nejhorší jsou přitom pražené arašídy. Pražením se totiž alergeny ještě více zpevní a posílí," říká odborník na potravinové alergie prim. MUDr. Martin Fuchs z FN Bulovka.

Buráky neboli semena podzemnice olejné jsou na celém světě nejnebezpečnějšími alergeny vůbec. Podle údajů Americké akademie pro alergii, astma a imunologii zemře ve Spojených státech na tuto reakci až sto lidí. V České republice dochází k několika desítkám až stovkám anafylaktických reakcí za rok, ale k úmrtí způsobenému požitím potraviny obsahující arašídy naštěstí nedošlo řadu let.


"Většinou se celková reakce omezí na slzení, kýchání, vyrážku, otoky podkoží, dušnost, průjem a bolesti břicha, někdy však dojde i ke kolapsu. Zřídka dochází k poruše vědomí. Pokud však selže kardiovaskulární systém, může dojít k závažnému poklesu tlaku, rychlé srdeční akci, úniku tekutin z cév do tkání a následné nedokrvenosti. Poté se zhroutí základní životní funkce a selžou důležité orgány včetně centrálního nervového systému. Pokud se včas nezasáhne, může dojít až ke smrti," upozorňuje odborník.



V této kategorii nejsou žádné výrobky.